-->
Pentinge Praktek Pancasila ing Sekolah I Versi Jawa Bag. 2 I esemkamu.Com
Pentinge Praktek Pancasila ing Sekolah I Versi Jawa Bag. 2 I esemkamu.Com

Pentinge Praktek Pancasila ing Sekolah I Versi Jawa Bag. 2 I esemkamu.Com


Kurikulum 2013 pendidikan karakter utawa apa sing luwih dikenal minangka K-13, sing dilakokake dening kabeh komponen pendidikan ing Indonesia minangka wujud nanemake lan praktik Pancasila. Amarga pentinge budidaya pendidikan karakter Pancasila sing adhedhasar donya pendidikan wiwit cilik, perlu ditrapake supaya terus dikembangake lan digunakake minangka wigati kanggo manfaat generasi sabanjure ing Indonesia. Dadi, liwat pendidikan, praktik karakter berbasis Pancasila diwiwiti.

Ing sajarah kasebut, sawise rezim Orde Baru diganti dening Era Reformasi ing Mei 1998, meh kabeh produk lan inovasi Orde Baru dianggep ora apik lan dianggep sarupane korupsi, kolusi lan Nepotisme (KKN). Kabeh warisan ing jaman Soeharto dianggep ala tanpa ngurutake wiwitan lan akeh sing mung ditulis.

Salah siji perkara sing dibusak yaiku Subjek Pendidikan Moral Pancasila (PMP) saka setara SD, SMP lan SMA. Sanajan subyek kasebut mulang babagan moral kanggo anak saka umur dini, carane ngormati siji liyane, ngormati beda agama, suku, ras, kepercayaan, basa, adat lan kabeh kabiasaan saka kelompok budaya.

Kangge babagan peningkatan pedoman, apresiasi lan praktik Pancasila (P4) kanthi pola, minangka syarat sing mutlak kanggo nglebokake setara SD, menengah, sekolah menengah, malah universitas. Iki wis dibusak tanpa sinau jero lan intensif. Lan kaya saiki, akeh sing ora ngerti lan ora peduli marang nilai luhur sing ana ing Pancasila. Wong enom wis duwe nilai-nilai Pancasila sing diwiwiti kanthi mupangating ideologi, pengaruh globalisasi lan pembebasan. Kathah prastawa ing njawi pangaruh Pancasila ingkang sampun dipun tindakaken dening siswa sekolah antawisipun tawuran antaraning sekolah, silat antar kelompok klompok, panggunaan narkoba lan sirkulasi, nilai-nilai gotong-royongan, lan sanes-sanesipun.

Aja kaget yen moral saka anak-anak bangsa mburine lan dadi ora bisa ditebak. Ing tengah-tengah panyerbune jaman globalisasi, ing babagan ideologi lan budaya manca sing kuat, kita bisa ndeleng generasi saiki sing rentan dicemplungake amarga ora duwe dhasar sing kuat ing Dasar Negara Pancasila. Kita mung nuduhake ing sekolah, toleransi kurang antarane mahasiswa, kurang ajar antarane siswa lan guru, sikap sing kurang ajar sing nggambarake nilai-nilai agama ing siswa.

Bebaya radikalisme sing kepengin ngganti Negara Pancasila kanggo dadi Khilafah, umpamane, malah nyusup menyang sekolah lan kampus. Saliyane, sawetara guru lan dosen sing dijaluk dadi penutur saka bapa pendiri negara iki kanggo nyampaikan ideologi Pancasila marang para siswa lan mahasiswa sing wis dadi pengkhianat kanggo bangsa.

Kaya sing diarep-arep para bapak lan proklamator dhasar kita: "... Jenenge ora Panca Dharma, nanging aku nyebut iki kanthi pituduh kanca ahli basa kita - jenenge Pancasila, tegese asas utawa basis, lan ing ndhuwur limang pondasi iki kita ngadegake negara Indonesia , langgeng lan langgeng. " (Ir. Soekarno, Presiden RI kaping pisanan).


Mulane, perlu banget ana ing Sekolah SMK Muhammadiyah 1 Trenggalek kanggo ngajar lan nglatihake nilai Pancasila kanggo anak-anak ing sekolah awal, kaya sing dijelasake ing poin Pancasila.

Your Reactions:

Admin
Ini adalah situs resmi SMK Muhammadiyah 1 Kabupaten Trenggalek. Kami senang dapat hadir di tengah anda, memberikan informasi dan edukasi. Dari Persyarikatan untuk Indonesia.